Carte de specialitate: “Practica patologiei maculare in imagini”, Dr. Florian Balta

Autori: Dr. Florian Balta; colaboratori: doctori Andrei Merticariu, Oana Musat, Banu Panait

Editura Medicala Antaeus, 2009

* DVD atasat cu operatii filmate

“In urma cu 30 de ani, cand am efectuat primele angiofluorografii, am avut impresia ca in fata ochilor mi se deschide o lume noua; aceeasi impresie am avut-o in urma cu 10 ani cand in clinica pe care o conduceam a fost introdus primul tomograf in coerenta optica din tara. Ne aflam din acel moment in proprietatea unor tehnici capabile pe de o parte sa furnizeze date “vii” cu privire la vascularizatia fundului de ochi, iar pe de alta parte in fata unei tehnici furnizand date morfologice vecine cu aspectele histologice.”
Prof. Dr. Benone Carstocea, in ‘Prefata’ la Practica patologiei maculare in imagini

“Nu-i niciun secret, doctorul Florian Balta vorbeste putin si munceste enorm. Fuge de aparente si tinteste intotdeauna semnificativul. Iar cand publica o carte sau un articol intr-o revista de prestigiu, cu seriozitatea-i academica, dovedeste, de fiecare data, ca are, intr-adevar, ceva important de transmis. (…)
De aceea face si valuri in lumea stiintifica. E admirat. Nu-l interesează insa “bifarea” – atat de obisnuita, azi, la noi, in perspectiva unei gonflari a CV-ului. Aparitia editoriala a domniei sale – PRACTICA PATOLOGIEI MACULARE ÎN IMAGINI, realizata in colaborare cu doctorii Andrei Merticariu, Oana Musat, Banu Panait si însotita de un DVD cu operatii filmate – poate avea valoare de quod erat demonstrandum…”

Alice Tuculescu, Viata Medicala

Cuprins:
• Degenerescenta maculara legata de varsta
• Membrane neovasculare coroidiene subretiniene
• Retinopatia diabetica
• Obstructii vasculare retiniene
• Corioretinopatia seroasa antrala
• Gaura maculara
• Membrane preretiniene maculare
• Sindrom de tractiune vitreomaculara
• Sechele retiniene dupa traumatisme oculare
• Uveite
• Sindrom Irving Gass
• Distrofii
• Varia

Practica patologiei maculare în imagini” este pentru literatura medicală românească o premieră absolută, ce îmbină studiul imagistic cu metode moderne și edificatoare pentru diagnostic (tomografia în coerență optică și angiofluorografia), cu abordarea clinică și cu atitudinea terapeutică de asemenea modernă. Autorii se folosesc de aceste tehnici capabile pe de o parte să furnizeze date “vii” cu privire la vascularizația fundului de ochi, iar pe de altă parte să furnizeze date morfologice de o calitate foarte înaltă, vecină cu cea a aspectelor histologice.

Mijloacele de diagnostic şi terapia afecţiunilor maculare s-au dezvoltat în ultimii ani, pe de o parte prin apariţia unor noi modalităţi de abordare, iar pe de altă parte prin rafinarea metodelor clasice. Astfel, în degenerescenţa maculară legată de vârstă, au apărut inhibitorii factorului de creştere a endoteliului vascular, care administraţi periodic în injecţii intraoculare ajută într-un procent semnificativ din cazuri să se stabilizeze boala şi chiar să se îmbunătăţească vederea. În edemul macular, mai ales din maculopatia diabetică, este folosită din ce în ce mai frecvent administrarea intraoculară de medicamente anti-inflamatoare care ajută la resorbţia edemului şi la ameliorarea vederii.

Ajutorul venit din partea metodelor extrem de noi de investigaţie precum tomografia în coerenţă optică 3D este foarte important, deoarece permite obţinerea de informaţii detaliate despre structura retinei, cu o rezoluţie de până la 6 microni. Fiind o metodă neinvazivă, noncontact, care foloseşte o sursă de lumină monocromatică pentru scanarea retinei, fără să fie necesară dilatarea pupilei, este și uşor repetabilă.

Abordarea chirurgicală a afecţiunilor maculare cunoaşte actualmente o dezvoltare importantă prin progresele tehnicii în materie de instrumentar chirurgical, cu utilizarea instrumentelor mai subţiri ce permit efectuarea operaţiilor fără decolarea conjunctivei, confortul pacientului fiind mult îmbunătăţit, prin sistemul de vizualizare intraoperatorie pentru vitrectomie la care nu este necesară utilizarea unei fibre optice intraoculare, prin substanţele ce se folosesc intraoperator pentru evidenţierea structurilor transparente sau foarte fine (de ordinul micronilor) și prin utilizarea aerului pentru tamponamentul găurii maculare. Competiția de astăzi între sistemele chirurgicale de 20, 23 și 25 Gauge este departe de a se fi încheiat, iar în lucrarea de fața autorii utilizează sistemele de 20 și 25 G adaptat fiecărui caz în parte, cu aceeași acuratețe și cu rezultate excelente. Patologia maculară este doar un segment în patologia vitreo-retiniană, dar, adresându-se zonei care asigură funcția vizuală sub aspectele ei cele mai sensibile, este segmentul de vârf.

Având în vedere aceste progrese recente, autorii și-au propus să prezinte o serie de cazuri de patologie maculară întâlnite în practica clinică. Astfel, la unele cazuri, au prezentat diagnosticul clinic al afecțiunii fără a prezenta un tratament specific, la altele au urmărit evoluţia cu tratament general, local sau intraocular, iar la altele au prezentat rezultatele postoperatorii, toate cazurile fiind documentate paraclinic, angiofluorografic și mai ales tomografic.

Pe DVD-ul ataşat cărţii sunt prezentate câteva exemple de operaţii, semnificative pentru abordarea actuală a patologiei maculare. Autorii prezintă atât cazuri care să acopere o cât mai mare parte din această patologie, cât şi mai multe exemple din cadrul aceleiaşi afecţiuni, astfel încât oferă o imagine cât mai completă a abordării practice a patologiei maculare.