Potentialul pietei lentilelor de contact in cifre

EuromContact* a dat publicitatii la inceputul lunii august un studiu privind piata de lentile de contact si produse pentru intretinerea lentilelor de contact.

Studiul include date furnizate de companiile: Alcon, AMO, Avizor, Bausch+Lomb, CIBA Vision, CooperVision, Menicon si Vistakon, incepand cu trimestrul I 2009, pana in trimestrul II 2012.

Clasificarea regiunilor:

 • Europa de Vest (WE) include : Austria, BeLux, Franta, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Elvetia, Portugalia, Polonia, Marea Britanie si Irlanda
 • Europa de Est (EE): Republica Ceha+Slovacia, Ungaria, Rusia, Romania, Croatia, Slovenia

Precizarile de mai jos vizeaza statistici la nivelul primelor 6 luni din 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011.

Din analiza achizitiilor de la producatori (pe tari, regiuni),  se desprind urmatoarele particularitati:

 • categoria de lentile de contact cu cea mai mare crestere o reprezinta lentilele dispozabile (pentru o zi / de unica folosinta)
 • lentilele cu inlocuire frecventa iau locul celor conventionale (=inlocuire anuala)
 • o situatie interesanta o reprezinta solutiile pentru intretinerea lentilelor de contact: daca in tarile / regiunile care marcheaza o crestere, solutiile multifunctionale inregistreaza o crestere procentuala mai mare comparativ cu cele pe baza de peroxid de hidrogen, in tarile Europei de Est (EE) lucrurile stau invers
 • cresterea pietei din Ungaria – pe toate categoriile de lentile de contact, este spectaculoasa (235% in cazul lentilelor dispozabile, de exemplu sau aproape 50% in cazul celor din silicon hidrogel)

In ce priveste regiunea din care face parte Romania (EE), cifrele pentru primele 6 luni ale anului, raportate la aceeasi perioada a anului trecut, indica, intre altele:

 • Lentile dispozabile – media tarilor (exclusiv Rusia) pentru care sunt specificate datele pe acest segment, arata aproape o dublare a pietei (procentul este 90.3%)
 • Lentile saptamanale si lunare din silicon hidrogel, toate tipurile: crestere 23%
 • Total lentile de contact moi (inclusiv conventionale): crestere 27.3%

Pentru Romania, situatia arata astfel:

 • Lentile dispozabile: crestere 40%
 • Lentile saptamanale si lunare din silicon hidrogel, toate tipurile de corectie: crestere 5.9%
 • Total lentile de contact moi (inclusiv conventionale): crestere 6.4%
 • Lentile cosmetice si solutii intretinere: tendinta in scadere. Tendinta este generata de cresterea segmentului lentilelor corectoare si dezvoltarea categoriei lentilelor de unica folosinta.

Nivelul pietei lentilelor de contact (generic vorbind) in regiunea EE: valoare achizitii raportata la numarul populatiei**, ne ofera urmatorul top:

 1. Slovenia
 2. Ungaria
 3. Cehia + Slovacia
 4. Rusia
 5. Croatia
 6. Romania

De remarcat ca in functie de PIB-ul/cap de locuitor (indicator important pentru potentialul real al dezvoltarii pietei), ordinea descrescatoare a tarilor EE este: Slovenia, Cehia+Slovacia, Croatia, Ungaria, Rusia, Romania.

Coreland cifrele, tara cu cea mai dezvoltata piata LC din Europa de Est este Ungaria, iar tara cu cel mai mare potential, Romania.

Vorbind despre potential, este de la sine inteles rolul informarii si educarii consumatorilor, demers in care implicarea Dvs. este esentiala. Va multumim si, ca intotdeauna, va suntem aproape cu materiale suport, prin actiuni si proiecte. Suntem receptivi la initiative, sugestii si, la randul nostru, va furnizam tot ce consideram util valorificarii de catre Dvs. a potentialului unui produs care cucereste cu pasi siguri si piata din Romania.

__
* EuromContact este Federatia Europeana a Asociatiilor Nationale si Companiilor producatoare de LC (si solutii de intretinere); organizatie non-profit.
** In lipsa unor statistici exacte privind persoanele cu nevoi de corectie a vederii, am pornit de la premisa ca procentul acestora raportat la totalul populatiei este relativ similar.

 

– FLASH NEWS –

Contactologia – parte importanta a cifrei de afaceri

Franta, 2011:
Vanzarea lentilelor de contact si a solutiilor de intretinere reprezinta:
mai mult de 10% din cifra de afaceri pentru 15% din afacerile din domeniu
intre 5 si 10% pentru aproximtiv 39%
mai putin de 5% pentru aproximativ 45,6%

Sondajul – prezentat cu ocazia Congresului Societatii de Oftalmologie, Franta, 2012, a inregistrat 638 participanti.

Cifrele date publicitatii de catre Syffoc (Syndicat des Fabricants et Fournisseurs d’Optique de contact) dovedesc si ele o evidenta dinamica a acestei alternative de corectie a vederii. Piata se dezvolta mai ales datorita inovatiilor care imbunatatesc calitatea vederii si confortul purtatorilor. Lentilele de unica folosinta castiga tot mai mult teren in prezent, reprezentand 21,4% din totalul pietei lentilelor de contact. La fel si cele din silicon hidrogel, care reprezinta peste 30%.

___
Alcon – Amo – Bausch&Lomb – Ciba Vision – Coopervision – Europtic – Horus Pharma – Johnson&Johnson Vision Care – L.c.s – 2M Contact – Mark’Ennovy – Menicon – Ophtalmic – Precilens.

Lentilele de contact – alternativa la ochelari

Dr. Daniela Goicea, Medic specialist oftalmolog

“Lentilele de contact sunt recomandate pentru port alternativ cu ochelarii, fiind solutia sigura, practica si … discreta de corectie a vederii persoanelor cu stil de viata activ. Consultul specialistului si respectarea recomandarilor de port, inlocuire si intretinere a lentilelor sunt esentiale pentru a va bucura de vedere clara si ochi sanatosi la orice varsta.”

Avantaje

 • Spre deosebire de ochelari, nu sunt afectate de ploaie, ninsoare, abur sau condens.
 • Nu pot aluneca de pe nas si nici nu apasa după urechi.
 • Permit portul ochelarilor de soare.
 • Machiajul e mai usor de aplicat si iese mai bine in evidenta.
 • Imbunatatesc aspectul fizic si cresc increderea in sine, importanta mai ales la copii si adolescenti.
 • Oferă camp vizual mult mai larg comparativ cu ochelarii si vedere periferica nedistorsionata, intrucat acestea urmaresc miscarea naturala a ochiului, lucru extrem de util atat pentru sportivi, cat si pentru soferi.
 • Asa cum exista ochelari fara dioptrii – doar cu lentile antireflex pentru calculator, exista si lentile de contact fara dioptrii (plane), ce sunt folosite in scop terapeutic, pentru a proteja ochiul in cazul diferitelor leziuni ale corneei (traumatice, chirurgicale, etc.)
 • In cazul pacientilor cu dioptrii mari (de exemplu miopie, hipermetropie) sau in anizometropie (diferenta de dioptrii dintre ochi), lentilele de contact sunt cea mai buna solutie medicala pentru imbunatatirea vederii.

Restrictii in purtarea lor

– Pacientii care prezinta alergii, inflamatii, infectii sau iritatii ale ochiului sau pleoapei nu le pot purta.
– De asemenea, sunt contraindicate in cazul alterarii starii generale de sanatate, cum ar fi in caz de raceala sau gripa, dar si in timpul utilizarii unor medicamente (inclusiv cele destinate ingrijirii ochilor).
– Nu pot fi purtate in caz de film lacrimal deficitar (adica “ochi uscat”).
– Portul lentilelor de contact devine neconfortabil in medii excesiv de uscate sau cu praf.
Desi, spre deosebire de ochelari, pot fi folosite in timpul inotului, e necesar sa utilizati si ochelari speciali de protectie.
Lentilele de contact nu au aparut dintr-un “capriciu”, ci din necesitatea de a corecta vederea persoanelor cu meserii care implicau activitate fizica sustinuta si ritm alert, pentru care portul ochelarilor era un real inconvenient. Intre timp s-au extins spre zona cosmetica si terapeutica, iar grupul tinta nu mai are limite.

Importanta dezvoltarii acestei alternative a motivat si determinat investitii in cercetare, astfel incat in prezent vorbim despre tehnologii performante de realizare a lentilelor de contact, accentul trecand spre cresterea confortului si sigurantei purtatorului de lentile de contact. Daca vorbim despre performanta, in mod automat trebuie mentionat materialul silicon hidrogel. Practic, transmisibilitatea mai mare la oxigen, gama extinsa de parametri si adaptarea cu usurinta a lentilelor de contact din silicon hidrogel este un nou punct de referinta in domeniul ingrijirii vederii.

Lentilele de contact (inclusiv cele cosmetice) sunt dispozitive medicale, iar purtarea lor trebuie sa se faca la recomandarea specialistului, respectand tipul si intervalul de port prescrise, precum si instructiunile de utilizare. In functie de nevoile si stilul de viata al pacientului, specialistul recomanda lentila cea mai potrivita.

TU stii cat de bine vede copilul tau?

În medie, un copil din cinci are un defect de vedere nedepistat la vârsta de 4 ani.

Spre deosebire de boli, defectele de vedere nu au simptome vizibile şi sunt greu de detectat.

Acum, copilul tău poate fi examinat oftalmologic începând de la vârsta de 6 luni

 • fără instilare de picături
 • complet noninvaziv
 • simultan pentru ambii ochi
 • în câteva fracţiuni de secundă
 • Examinatorul este la distanță de 1m față de copilul care stă comod în brațele mamei.

Are copilul meu vreun defect de vedere?

Răspunsul la această întrebare vi-l poate da EXAMENUL DE SPECIALITATE.

Copilul meu remarcă defectul său de vedere?

Copiii în cauză nu vor remarca şi nici nu vor reclama vederea slabă: ei cunosc lumea înconjurătoare doar prin ochii lor, neavând nicio posibilitate de comparaţie.

La ce vârstă este recomandat primul examen oftalmologic?

Problemele de vedere pot apărea la copii încă de la naştere, iar în mod ideal ar trebui detectate şi tratate înainte de vârsta de 2 ani. Tehnica actuală permite investigarea funcției vizuale, începând de la 6 luni. Ulterior, verificarea trebuie repetată în mod regulat, deoarece pot apărea probleme noi.

Care sunt cele mai dese afecţiuni de vedere la copil?

 • Vicii de refracţie: miopie, hipermetropie, astigmatism.
 • Strabism: un ochi sau ambii nu privesc în direcţia normală.
 • Ambliopie: denumita și “ochi leneș”, reprezintă una din problemele majore ale oftalmologiei pediatrice. Depistată înainte de vârsta de 2 ani, recuperarea este extrem de simplă. Cu cât este depistată/corectată mai târziu, șansele scad, astfel că după vârsta de 8-9 ani este IREVERSIBILĂ. Conform studiilor actuale, peste 35% dintre copiii sub 2 ani prezintă risc de ambliopie. 

Ce pot face eu?

Trebuie să fiţi atenţi dacă micuţii sesizează lumina sau mişcarea şi dacă privesc drept cu ambii ochi. Luaţi legătura cu medicul specialist în oftalmo-pediatrie. Acesta va analiza fiecare caz în parte.

Performanta clinica a lentilelor de contact moi de unica folosinta cu nivel crescut de confort

» Clinical performance of “comfort-enhanced” daily disposable soft contact lenses (engleza)

» Performanta clinica a lentilelor de contact moi de unica folosinta cu nivel crescut de confort (romana)

Continue reading “Performanta clinica a lentilelor de contact moi de unica folosinta cu nivel crescut de confort”

“Reducerea progresiei miopiei prin manipularea periferiei retiniene”, Dr. Daniela Goicea

Intelegerea cauzelor miopiei si, pornind de la acestea, gasirea cailor de reducere a progresiei ei sunt de maxim interes astazi. Tocmai de aceea subiectul a fost pe larg dezbatut la conferinta British Contact Lens Association (BCLA) din 2010, unde a fost prezentata munca unei echipe de cercetatori condusa de Brien Holden si Earl Smith, care au patentat o metoda de preventie a progresiei miopiei.
» Citeste mai mult