Optica Anului 2010 in Marea Britanie – ponturi de succes

Titlul a fost conferit de revista Optician.
Optica apartine optometristilor Nigel si Judith Robinson, o echipa si in viata de zi cu zi.

Ce i-a facut sa se distinga si sa castige acest titlul ravnit?

Potrivit juriului, acesti 2 optometristi sunt o intruchipare a initiativei, sunt foarte atenti la tot ce apare nou in domeniu si ofera servicii si solutii pentru ingrijirea vederii la cele mai inalte standarde, adopta noile tehnologii, sunt atenti la “principiile eco” si , mai presus de toate, sunt foarte pasionati de ce fac.

“Dar asta e doar o parte”, explica Nigel.
“Excelenta practicilor clinice este esenta a tot ce facem. Asta e pentru noi cel mai important. Ne asiguram ca intelegem exact si raspundem nevoilor clientilor nostri. Nu incercam sa oferim de toate pentru toti, ci sa excelam in ceea ce ne pricepem si facem. Ne concentram sa cream, sa ne consolidam reputatia si sa abordam personalizat afacerea pe care o avem. Optometria este un domeniu ce evolueaza constant. In consecinta, instruirea profesionala (clinica si in practici manageriale) este fundamentala.”

Nigel considera ca succesul se datoreaza si trainingurilor pe care le-au urmat in cadrul CIBA Vision Management Business Academy (MBA). L-am rugat pe Nigel sa ne impartaseasca elementele cheie pe care si le-a insusit in cadrul MBA-ului si careva ponturi pentru o practica de succes.

“As mentiona, in primul rand, ca lentilele de contact reprezinta un segment foarte important al afacerii noastre si devine din ce in ce mai important pe zi ce trece. Multe dintre ideile si tehnicile pe care le-am urmarit in cadrul cursului pe care l-am urmat au contribuit la succesul de care ne bucuram acum. De exemplu, proactivitatea in recomandarea lentilelor de contact ca solutie pentru corectia vederii. Apoi, exercitiul de a identifica aspectele practicii (puncte tari, puncte slabe, oportunitati…), ne-a ajutat sa schimbam multe lucruri in gestionarea afacerii. Una dintre modificarile majore a fost transferul spre informatizarea bazei de date si deschiderea spre mediul online.”

Ponturi ale Opticii Anului 2010 in Marea Britanie

 • Fiti proactivi in privinta lentilelor de contact
  Personalul nostru este instruit sa ofere clientilor posibilitatea de a-si alege ramele pentru ochelari, aplicandu-li-se lentile de contact. Este o procedura parte integranta a procesului de eliberare a ochelarilor.
 • Cresteti vizibilitatea lentilelor de contact in interiorul opticii prin materiale si produse propriu-zise.
 • Mentineti lucrurile simplu si aproape de perspectiva pacientului
  “Ne-am gandit la un pachet lentile de contact pentru a va facilita cat mai mult viata. Va propunem cea mai convenienta solutie pt Dvs., la costul estimat pentru lentilele recomandate (daca este cazul, si solutie de intretinere) si consultatii de …”
 • Fiti activi in mijlocul comunitatii
  Noi, de exemplu, am sponsorizat realizarea unui teren de tenis, ceea ce contribuie considerabil la consolidarea reputatiei.
 • Fiti tot timpul la curent cu ce e nou in domeniu. Beneficiati de trainingurile oferite!

In ce priveste personalul opticii, Nigel si Judith Robinson sunt adeptii “transferului de responsabilitate”. Le-a fost sugerat de un citat care-i apartine lui Lao Tse si care a fost mentionat de unul din trainerii cursului la care au participat.:

Pentru a putea conduce eficient oamenii, mergi alaturi de ei. Cei mai buni lideri sunt aceia care nu-si fac simtita prezenta. Pe locul urmator sunt liderii pe care oamenii ii respecta si admira. Apoi sunt liderii de care oamenii se tem, iar pe ultima treapta sunt cei pe care ii detesta. Cand rolul liderilor este “jucat” cel mai bine, oamenii vor spune: “Noi am facut asta!”

(Preluare si adaptare din revista In Focus, 2010)


Va reamintim in acest context, ca puteti beneficia de programul educational al Academy for Eyecare Excellence, cuprinzand cursuri specializate de practici manageriale, seminarii avansate clinice, website-uri interactive şi publicaţii ce fac cunoscute modele de “bune practici” ale liderilor din domeniul optometriei.

Va invitam, de asemenea, pe site-ul www.optimed.ro, in sectiunea “Training online” unde dupa inregistrare aveti acces la cele mai ‘proaspete’ materiale si prezentari. In format usor accesibil si … prietenos.