Prezbiopia se intampla

“Mie nu mi se poate intampla” – Si totusi… se intampla.

Cu ani in urma, studiind despre corectia vederii si cele mai bune metode de a aborda prezbiopia ca optometrist, era dificil sa-mi imaginez cum este sa fii prezbiop – lucru care se intampla “oamenilor in varsta”. Daca “varsta de 40 de ani” este “noua varsta de 30 de ani”, este dificil pentru cei mai multi dintre prezbiopii in faza incipienta sa se impace cu ideea schimbarii legate de varsta – asta daca nu se ia in calcul si dubla provocare a miopilor sau hiperopilor care necesita doua prescriptii diferite.

Prezbiopia este pentru specialisti o modificare de refractie uzuala si obisnuita in prescripitiile lor. Pentru emetropi, care se pot amagi cu ideea ca nu vor avea niciodata nevoie de ochelari, acesta preocupare este noua si neobisnuita – fiind confundata adesea cu boli oculare. Pentru ei, prezbiopia este de neinteles. De cate ori nu explica acest tip de pacienti pe larg  ca vad “perfect’ la distanta, iar deteriorarea vederii la aproape ca pe un inconvenient si oarecum ca pe un aspect minor, in privinta caruia se intereseaza daca exista sau nu un “remediu”. Din acest motiv, experienta emetropilor nu trebuie subestimata ca punct de cotitura in viata – care, in mod obisnuit atrage atentia, poate pentru prima data, asupraimpactului inaintarii in varsta si scoate in evidenta posibilitatea inrautatirii starii de sanatate. Specialistii prezbiopi (in perfecta cunostinta de cauza, dat fiind ca o experimenteaza), pot fi preocupati de colegii mai tineri, daca pot empatiza cu pacientii lor prezbiopi. Doar cand o persoana experimenteaza la propriu prezbiopia, impactul acesteia devine atat de evident.

Articol de Sarah Morgan Bsc(Hons) Mphill MCOptron FAAO FBCLA

 

Articol de Sarah Morgan Bsc(Hons) Mphill MCOptron FAAO FBCLA


ANTRENEAZA-TI MINTEA…
un mare succes in corectia prezbiopiei

explica pacientilor prezbiopia este primul pas, iar a le vorbi despre ea inainte de a se instala este o masura de prevedere. Mult prea adesea, pacientuol prezbiop nu are idee despre modificarile vederii si incearca sa evite sa primeasca ajutor, in speranta ca “ochii se vor antrena”, iar muschii oculari se vor intari si vederea se va restabili. Sunt inconjurati de persoane care intaresc mitul potrivit caruia “portul ochelarilor dauneaza ochilor”.

Educati pacientii astfel incat sa devina promotori entuziasti si in cunostinta de cauza in privinta practicii dvs. Cand este cazul, nu vorbiti doar despre scrisul mic – nu sunt cuvinte de citit cand se treci ata prin ac! Asigurati-va ca pacientul ia in calcul despre toate activitatile ce implica vederea si care vor fi afectate odata cu manifestarea prezbiopiei. Cel mai important lucru este sa reasigurati pacientii ca prezbiopia este din ce in ce mai evidenta in timp si ca aceasta este o schimbare “frustrant de naturala”.

Fraze cheie:

 • “Prezbiopia este o schimbare treptata si fiziologica a flexibilitatii cristalinului ochiului care afecteaza abilitatea ochiului sa acomodeze la apropiere. La nastere, cristalinul este foarte flexibil, motiv pentru care copiilor mici le place sa scrie si sa deseneze cu ochii foarte aproape de hartie. In timp, aceasta abilitate de acomodare scade, pana in jurul varstei de 45 de ani, cand distanta dintre ochi si obiectele privite incepe sa creasca in mod constant pentru a putea fi vazute clar. Este momentul in care necesitatea corectiei optice este evidenta. In timp ce vederea la distanta se mentine, vederea la aproape sufera modificari si necesita o prescriptie speciala. “
 • “Prezbiopia se manifesta in cazul barbatilor si femeilor deopotriva. Persoanele inalte este posibil sa remarce modificarile mai tarziu, intrucat bratele lor sunt in general mai lungi, iar distanta pana la care poate fi indepartat un obiect fata de ochi este mai mare. Este o schimbare naturala care se petrece odata cu inaintarea in varsta si devine tot mai evidenta in timp, indiferent daca se apeleaza sau nu la ochelari sau lentile de contact. Niciun exercitiu al ochilor sau modificari in privinta alimentatiei nu vor face reversibile aceste modificari fiziologice la nivelul cristalinului. Din acest motiv specialistul este cel mai in masura sa recomande cele mai bune alternative de corectie a vederii. Majoritatea persoanelor care se prezinta pentru examene oculare constata aceasta schimbare a vederii, care este si cea mai obisnuita.
 • “Nu ceea ce le spunem pacientilor nostri prezbiopi conteaza, ci ce le spunem pacientilor PREprezbiopi. Vorbind anticipat despre modificarile vederii confera incredere si plaseaza specialistul in ipostaza de “vizionar” – si autoritate in domeniul ingrijirii vederii.”
 • “Tot asa cum exista diverse echipamente folosite in bucatarie pentru a pregati o reteta si cateva crose de golf in rucsacul pentru golf, tot asa exista mai multe optiuni in privinta corectiei vederii in aceasta etapa din viata. Pentru cele mai multe persoane, este de preferat sa aiba la dispozitie mai mult de o solutie de corectie. Ochelarii reprezinta adesea prima optiune, intrucat lentilele pot fi destinate doar cititului sau pot fi realizate astfel incat purtatorul sa poata vedea atat la distanta, intermediar si la aproape. Ambele tipuri de ochelari sunt foarte utile, deoarece, atunci cand citesti in pat, ochelarul pentru citit este adesea cea mai confortabila optiune.”

 

Pentru pacient, constientizarea alternativei lentilelor de contact in corectia prezbiopiei este aproape inexistenta. Oportunitatea de a oferi aceasta optiune in “rucsacul de golf” al mijloacelor de corectie a vederii este neexploatata – iar “prezbiopia afecteaza pe oricine!”:

Multi emetropi gasesc interesant ca o lentila de contact poate fi utila doar pentru aproape. Aici lentilele de contact ofera flexibilitate majora. Nu numai ca vederea este clara oricand este nevoie (este binecunoscut faptul ca foart multi oameni uita unde si-au lasat ochelarii de citit!), dar lentilele de contact ofera vedere clara indiferent de distanta la care persoana priveste – de exemplu pentru citit etichete pe raftul de deasupra nivelului ochilor intr-un magazin, sau la diverse reparatii casnice. Portul lentilelor de contact este modul “secret” de a redobandi vederea! Ochelarii pentru lucru la aproape sunt indispensabili celor mai multi cand manevreaza lentilele lor de contact, motiv pentru care ochelarii si lentilele de contact “fac casa buna impreuna”. In privinta probei cu lentilele de contact pentru corectia prezbiopiei, cel mai important este sa nu se realizeze doar cateva minute, ci pe parcursul mai multor zile in diferite situatii, pentru a “vedea diferenta” in diverse activitati zilnice.

recomanda pacientilor cea mai cea mai buna optiune este partea esentiala a consultatiei. Poate ca aspectul crucial este de a recomanda varianta cea mai convenabila. Oferind pacientului posibilitatea sa incerce lentilele de contact cateva zile este mult mai simplu sa se discute ulterior despre utilitatea acestora. In privinta lentilele de contact multifocale este intotdeauna de preferat sa vada singuri si apoi sa discutati. Oamenii au adesea curiozitati in legatura cu lentilele de contact, iar atunci cand sunt intrebati foarte multi au tendinta de face comparatie cu experienta anterioara referitoare la portul ochelarilor – uneori comparand lentilele de contact multifocale cu puterea la centru a lentilei, diferita de aceea din partea de jos a ei in cazul ochelarilor multifocali. Este aceasta comparatie utila pacientului? Poate genera si mai multa confuzie? Ar putea o asemenea explicatie sa scada increderea in acest produs? Vederea este rezultatul functiei de procesare a creierului, iar lentilele de contact multifocale pot fi descrise ca refacand in mod natural focusul ochiului ca si in cazul sistemului auto-focus ale unei camere de fotografiat – intrucat vederea la toate distantele este conferita de lentila. “ Pacientii asteapta de la specialisti recomandari si nu o simpla lista de variante intre care sa aleaga. Au venit la Dvs. pentru opinia expertului si merita sa obtina una. Corectia prezbiopiei are solutii multiple – iar pacientul ar trebui sa inteleaga beneficiile si limitele optiunii lor. In timpul consultatiei, specialistul are ocazia sa ii arate care sunt limitarile lentilelor monofocale a ochelarilor de citit. Degradarea in cazul vederii la distanta cand se adauga aditia la aproape este o demonstratie atat de impact cat si cu caracter educativ. Astfel ilustrati pacientului nevoile lui de corectie a vederii, la toate distantele, si ajungeti invariabil sa abordati ambele oportunitati posibile – ochelarii multifocali si lentilele de contact multifocale.

Lentilele de contact pot sa nu fie nici pe departe in mintea pacientilor prezbiopi, care este posibil sa creada ca au nevoie de corectia vederii “doar pentru citit”, si oferindu-le posibilitatea sa incerce lentilele de contact in timp ce isi aleg noile rame pentru ochelari ajuta sa se indeparteze bariera obisnuita de a proba lentile de contact. Va fi, de asemenea, evident pentru pacient ca atat ochelarii cat si lentilele de contact sunt la ordinea zilei.

Costul poate incarca mintea specialistului, desi acest aspect poate nu este cel mai relevant pentru pacient. A aborda pacientii ca si cum ar fi membri apropiati ai familiei permite intotdeauna specialistului sa ofere cele mai potrivite optiuni si variante tuturor pacientilor. Vederea este mai importanta in viata decat mentinerea unui abonament pentru telefon mobil, de exempl, ale carui costuri pacientii le accepta in viata de zi cu zi fara ezitare.

solutiona situatia inedita a vederii este ceea ce i se cere specialistului – iar aceasta include furnizarea tuturor alternativelor. Fara indoiala, poate implica “antrenarea creierului” cata vreme ochii trebuie sa se acomodeze treptat cu modalitatea noua de corectie a vederii aleasa – fie ca este vorba despre ochelari sau despre lentile de contact.

Rezumat: prezbiopia afecteaza vederea la toate distantele, intr-un fel sau altul; miopii descopera nevoia de a-si scoate ochelarii; emetropii au impresia ca “lumea s-a sfarsit’, iar hiperopii realizeaza acum ca au acest viciu de refractie. Conditia care afecteaza in cele din urma vederea la toate distantele, in diferite scenarii in cazul diverselor categorii de pacienti, necesita o solutie – revenirea la o vedere normala.
DIALOGUL CU PACIENTUL…
– despre vedere in cuvinte

Explicarea prezbiopiei

Nu exagerati pe motivul varstei:

 • “Problema este ca aveti prezbiopie – ceea ce se intampla fiecarei persoane pe masura ce inainteaza in varsta. Este parte a procesului de imbatranire – ca si parul alb si ridurile. Toate “merg la vale” de-acum inainte!”
 • “Sunt inca tanar – asa ca ochii mei sunt inca buni. Chiar nu-s nerabdator sa ajung ca tine…”

 

Discutati despre prezbiopie cu pacientii in faza de pre-prezbiopie inainte de a se instala:

 • “Este posibil sa aveti nevoie de ajutor pentru vederea la aproape in curand…”
 • “Este posibil sa aveti nevoie de lentile multifocale data viitoare…”

 

Faceti-va timp sa vorbiti in detaliu despre prezbiopie:

 • “Aceasta schimbare pe care o resimtiti este frustranta in mod natural. Se intampla tuturor in jurul varstei “magice” de 45 ani. Exista o lentila in interiorul ochiului, care la nastere este foarte flexibila, dar care, in timp, dezvolta mai multe straturi si devine mai putin flexibila. In jurul varstei de 45 de ani este cel mai probabil sa experimentati primele semne ale acestei schimbari la nivelul vederii, constatand si alte modificari pana in jurul varstei de 60 de ani. Aproximativ la fiecare 18 luni, veti avea nevoie de actualizarea prescriptiei pe masura ce aceasta modificare fiziologica a lentilei ochiului evolueaza – indiferent daca purtati sau nu ochelari sau lentile de contact, asa ca nu are rost sa evitati portul acestora! Nu are nimic de-a face cu slabirea muschilor, chiar daca poate lasa usor impresia asta si niciun fel de exercitii ale ochilor sau schimbari in alimentatie nu vor schimba lucrurile. Sfatul meu este sa va bucurati de beneficiile acestei noi prescriptii si fiti sigur ca aveti la dispozitie o multime de alternative pentru corectia vederii – acestea incluzand ochelari si lentile de contact. Sunt sigur ca aveti prieteni care trec prin aceleasi modificari de vedere ca si Dvs., asa ca spuneti-le si lor despre cele discutate astazi, iar eu voi fi incantat sa le acord toata atentia si lor.”

 
Vorbind despre lentilele de contact multifocale pacientilor prezbiopi

Nu folositi termeni tehnici:

 • “Lentila se bazeaza pe principiul simultaneitatii vederii, asa incat dioptriile sunt focalizate optic in zona pupilei.

 

Nu adoptati o atitudine negativa:

  • “Este posibil sa simtiti ca vederea nu este clara, asa cat este normal…”
  • “Unele persoane au impresia ca vederea este putin incetosata la inceput, cand poarta lentile de contact…”
  • “Nu-s solutia perfecta, dar ati putea sa le incercati…”

 

Nu stabiliti target-uri ale vederii la proba initiala:

 • “Spuneti-mi cum vi se par cand cititi scrisul mic, cum ar fi etichetele de pret in magazin si, cand incercati sa descifrati semnele de circulatie aflate la distanta”

 

Incurajati pacientii sa incerce lentilele de contact:

 • “Fiecare merita sansa de a incerca aceste lentile…”
 • “Incercati-le cand va aflati la cumparaturi in urmatorul interval de timp – iesiti la o cafea, la o masa in oras – si va astept sa-mi spuneti impresiile cand va intoarceti…”

 

Axati-va intrebarile privind performantele vederii pe experienta prin care a trecut pacientul:

 • “Unde ati fost? Cum v-au ajutat lentilele?”

 
Vorbind despre lentilele de contact multifocale pacientilor purtatori de lentile de contact aflati in prima faza de manifestare a prezbiopiei:

Nu le faceti viata sa para si mai dificila:

 • “Vor fi mult mai scumpe decat cele pe care le folositi acum…”
 • “Se poate sa nu va placa prea mult…”

 

Incurajati pacientul sa incerce lentilele de contact multifocale:

 • “V-as sugera sa incercati aceste lentile pentru a vedea si spuneti-mi impresiile…”
 • “ Am un tip de lentile de contact potrivite pentru Dvs., haideti sa le incercam…”

 

Referiti-va la costuri in termeni relativi:

 • “Lentilele de contact multifocale au aproximativ acelasi pret cu o pereche de ochelari de citit de calitate…”
 • “Incercati-le pentru cateva zile si evaluati cum va simtiti cu ele…”

 
Explicand de ce lentilele de contact si ochelarii ”merg mana in mana”:

Nu accentuati ochii rosii si infectiile posibile:

 • “Veti avea intotdeauna nevoie de o pereche de ochelari in caz ca vreodata vi se inrosesc ochii sau daca aveti o infectie…”

 

Discutati despre utilitatea de fiecare zi a ochelarilor:

 • “O pereche de ochelari la indemana va fi intotdeauna o optiune utila – cum ar fi cand va relaxati acasa…”

 
Explicand avantajele lentilelor de contact multifocale fata de monovision:

Nu vorbiti in jargon:

 • “Lentilele de contact multifocale sunt de preferat variantei monovision pentru ca va veti bucura de vedere stereoscopica si binoculara”

 

Oferiti dovezi:

 • “Studiile au demonstrat ca lentilele de contact multifocale ajuta ambii ochi sa ofere o vedere tridimensionala mai buna”

 
Vorbind despre avantajele lentilelor de contact multifocale comparativ cu lentilele de contact monofocale pentru distanta si ochelari de citit:

Nu adoptati o atitudine prea negativa fata de ochelari:

 • “Lentilele de contact multifocale sunt mult superioare ochelarilor din toate punctele de vedere, in toate situatiile…”

 

Dati exemple referitoare la libertatea cu lentilele de contact:

 • “Unul dintre cele mai importante aspecte ale lentilelor de contact multifocale este ca va permit sa vedeti la orice distanta – de exemplu, asta inseamna ca puteti vedea obiecte aflate pe rafturi chiar si mai sus de nivelul ochilor, deoarece lentila se misca odata cu ochiul…”
 • “Desigur, lentilele de contact nu se aburesc cand intrati intr-o incapere iarna si nici cand deschideti usa cuptorului…”

 
Explicand costurile lentilelor de contact multifocale

Nu spuneti:

 • “Ei bine, problema este ca lentilele de contact multifocale sunt scumpe…”
 • “N-o sa va placa pretul…”

 

Ci spuneti:

 • “Lentilele de contact multifocale pe care vi le recomand costa…. iar asta include….. ce spuneti, le incercati?”
 • “Ca sugestie, lentilele de contact multifocale costa aproximativ cat o pereche de ochelari de citit de calitate…”
 • “Cel mai important lucru este sa le incercati si sa vedeti cum va simtiti cu ele…”

 
Sarah Morgan este optometrist si consultant pentru instruirea personalului. A instruit sute de persoane in cadrul seminariilor sale interactive. Noua sa carte “The Complete Optometric Assistant” acopera intregul spectru al optometriei si poate fi folosita pentru a instrui personalul din domeniu.


Articole similare:
“Avem in sfarsit solutia?”
“Oportunitatile prezbiopiei”